Despre proiectul “Achiziții cu impact social și de mediu”

Lumea din jur se schimbă și odată cu ea ne schimbăm și noi. Fiecare decizie pe care o luăm clipă de clipă are puterea de a influența viitorul, în bine sau în rău. Tocmai din acest motiv suntem încurajați, cu fiecare ocazie, să trăim conștient și asumat.

Într-o lume a vitezei, în care informația creează adevărate vertijuri sociale și în care filtrul principal pe care îl aplicăm atunci când realizăm o achiziție este „prețul”, supraviețuirea pe piață poate însemna adesea realizarea unui compromis. Iar de cele mai multe ori, compromisul pe care ajunge să îl facă majoritatea furnizorilor de produse și servicii este bunăstarea societății.

O ofertă ieftină ascunde, adesea, materiale de calitate contestabilă, tehnologii cu un grad ridicat de poluare (atât în producție cât și în utilizare), salarii la nivelul subzistenței și, per ansamblu, o promisiune a unei îmbolnăviri existențiale.

În acest context, Uniunea Europeană, susținută de Ministerele țărilor membre, precum și de mediul nonguvernamental, a emis o serie de prevederi legislative referitoare la achizițiile rezervate, achizițiile cu clauze sociale și achizițiile verzi. Prin intermediul acestora se urmărește, pe de-o parte, reducerea efectelor negative asupra mediului și, pe de altă parte, incluziunea socială a persoanelor din grupurile vulnerabile. 

Într-un mediu de lucru în care există toleranță și încurajare, calitatea muncii angajaților crește, inclusiv pentru tineri și persoane aparținând minorităților etnice. În consecință crește și calitatea vieții populației, realizându-se, astfel, un prim pas important spre un viitor mai bun!

Scopul proiectului

Așadar, prin intermediul acestui proiect ne propunem să sprijinim atât legislativul în popularizarea prevederilor referitoare la achizițiile rezervate, achizițiile cu clauze sociale și achizițiile verzi, cât și instituțiile publice și companiile în ceea ce privește alegerea ca furnizori de servicii / produse entități cu principii responsabile în misiunea și activitatea lor.

 

Desigur, scopul final este acela de a contribui la creșterea calității vieții oamenilor, în primul rând prin reducerea efectelor negative asupra mediului.

Obiectivele proiectului:

1) Dezvoltarea în mod participativ a unui ghid de implementare a achizițiilor cu clauze sociale și de mediu la nivelul administrației publice.

 

2) Derularea unei campanii de advocacy pentru adoptarea ghidului de implementare a achizițiilor cu clauze sociale și de mediu în rândul administrației publice și al companiilor.

 

3) Creșterea capacității a 40 de reprezentanți ai administrației publice locale și centrale și a 40 de reprezentanți ai companiilor în implementarea achizițiilor cu clauze sociale și de mediu într-o perioadă de 14 luni.

 

Acest proiect se dorește a fi desfășurat pe parcursul a 24 luni, cuprinzând următoarele activități:

Management de proiect
Elaborarea ghidului privind achizițiile cu clauze sociale și de mediu
Informare și comunicare
Campania de advocacy
Policy brief privind achizițiile cu impact social și de mediu în sectorul public și privat
Competiție pentru achiziții cu impact social și de mediu pentru mediul de afaceri
Competiție pentru achiziții cu clauze sociale și de mediu pentru administrația publică
Sesiune de informare pentru companii
Gala de premiere a autorităților publice și companiilor care realizează achiziții cu clauze sociale și de mediu
Dezvoltarea planului strategic și consolidarea capacității financiare a CLNR.
Sesiune de formare pentru administrația publică