NOD VERDE – Afacerea socială care leagă lumea fermierilor locali cu cea a oamenilor ocupați

Reforma achizițiilor publice, prin promovarea practicii extinse a clauzelor sociale și de mediu, nu va conduce automat la rezolvarea problemelor sociale din comunitățile noastre. Nu există un răspuns singular la problemele complexe cu care ne confruntăm în cadrul sistemului nostru de bunăstare limitat, cu alocări bugetare mici în zona de servicii sociale. Reforma achizițiilor publice este doar un pas spre eliminarea barierelor dintre intervenția socială și cea economică, adresată persoanelor și grupurilor dezavantajate, prin crearea de oportunități mai bune pentru incluziune socială și dezvoltarea de servicii sociale moderne.
În cazul companiilor, există cunoștințe solide în ceea ce privește achizițiile cu clauze de mediu, acestea fiind integrate în practicile de sustenabilitate. Clauzele sociale în achizițiile companiilor țin mai mult de practicile de non-discriminare. Există însă și alte achiziții cu clauze sociale la nivelul companiilor care sunt legate de agenda de responsabilitate socială corporatistă a acestora. În același timp, existența unor facilități legate de achiziționarea de produse de la unități protejate autorizate/ întreprinderi sociale de inserție în legislația din România (Legea 448/2006) a făcut ca o parte dintre companii să achiziționeze produse/servicii realizate de către acestea. (extras din Raportul de politică publică Achiziții cu impact social și de mediu, realizat de Centrul pentru Legislație Nonprofit în colaborare cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă și Ateliere fără Frontiere)
În cadrul proiectului Achiziții cu impact social și de mediu, una dintre problemele identificate în randul companiilor, care au realizat sau și-au propus să realizeze achiziții cu impact social și de mediu, a fost faptul că întreprinderile sociale/unitățile protejate nu sunt suficient de bine cunoscute și promovate.
Ne-am propus să schimbam acest lucru și să promovăm întreprinderile sociale pe care le considerăm modele de bună practică. Prima întreprindere despre care dorim să vă povestim este Nod Verde. Haideți, să aflăm mai multe despre ea.Despre Nod Verde

Nod Verde este un magazin online (în curând și fizic!) cu hrană din pământ odihnit, de la fermierii mici din județul Cluj și împrejurimi. Echipa magazinului adună produse locale din jurul Clujului și le livrează acasă sau la birou, într-o cutie eco-friendly. Asta ar fi o explicație scurtă, Nod Verde este, însă, mai mult de atât.

Nod Verde este primul Food Hub din nordul Transilvaniei, adică locul care aduce împreună oameni care fac agricultură pentru un venit în plus, sau care trăiesc doar din asta, dar nu pot concura cu marile lanțuri comerciale. Prin inițiativa Fundației Civitas pentru Societatea Civilă, finanțată de Romanian-American Foundation, echipa food hubului  încearcă să vină cu un concept nou, prin care legătura consumatorului cu producătorul local să fie simplă și echitabilă.

Pe lângă asta, Nod Verde este o afacere socială. Ce înseamnă acest lucru? Că întreprinderea nu urmărește exclusiv obținerea profitului, ci și soluționarea unor probleme din comunitate. Nod Verde este deținut de un ONG, iar 90% din profitul afacerii este investit în sprijinirea micilor fermieri și dezvoltarea economică rurală.  Food hubul își propune să conecteze lumea satului modern cu lumea oamenilor ocupați. Să susțină, să întărească și să înnoade aceste două lumi, ajutându-le să aibă o viață mai bună.

De ce este important ca instituțiile publice sau companiile să cumpere de la afaceri sociale ca Nod Verde?

Cumpărând de la afaceri sociale, instituțiile și companiile investesc în viitorul sustenabil al comunităților din care fac parte și arată grijă față de oameni și mediul înconjurător. De ce? Pentru că să-ți faci achizițiile de la întreprinderi ca Nod Verde înseamnă să:

  • Contribui la bunăstarea comunității. Cumpărând de la Nod Verde, ajuți micii fermieri să-și continue activitatea, să-și crească fermele și să aducă mai multe produse pe rafturi, ceea înseamnă mai mulți bani și mai multe locuri de muncă pe plan local.
  • Alegi sustenabil. Producătorii Nod Verde sunt mici afaceri locale şi familiale cărora le pasă de ingrediente și rețete, care fac agricultură cu respect față de natură și gustul autentic.
  • Încurajezi producătorii locali. Să cumperi de la producătorii locali înseamnă să mănânci gustos și să-i ajuți să-și dezvolte afacerea.  Produsele locale sunt mai proaspete și sănătoase, pentru că nu trebuie să stea zile în șir în lăzi frigorifice sau depozite, și ajung mai repede la tine, pentru că vin direct de la sursă. Pe scurt, producătorii locali au grijă de ce ajunge pe farfuria ta.

Cum poți susține Nod Verde?

Mâncând gustos și sănătos, de la fermierii din Cluj și împrejurimi!
Nod Verde livrează în toată țara, bunătăți care păstrează gustul de altădată sau noutăți culinare pregătite din roade locale. Pe site-ul Nod Verde  ai și bucate din moși-strămoși și produse fără gluten sau zahăr! Doar aruncă o privire aici! Poți plasa oricând o comandă, care va ajunge la tine acasă sau la birou în cel mai scurt timp posibil.

Mai ales în jurul sărbătorilor, poți susține micii fermieri și producătorii locali de la Nod Verde, oferind în dar angajaților cutiile-cadou pregătite de ei! Fie că îți dorești o cutie vegetariană, una cu de toate sau una minimalistă, găsești combinația potrivită în desaga online a food hubului! Și festiv, și responsabil, și gustos!

Pentru noutăți cu gust local, urmărește paginile de social media Nod Verde Facebook aici și Instagram aici. Grijă mare, nu intra pe ele când ești flămând! 😉



Lasă un răspuns